‘De Tuinen’ in Amersfoort Vathorst zijn voorzien van Sallands maatwerk

'De Tuinen' in Amersfoort Vathorst zijn voorzien van Sallands maatwerk

30 november 2022

Een leuk stuk in het magazine ‘Bouwen in Gelderland’ over onze betrokkenheid bij het bouwproject ‘De Tuinen’ in Amersfoort Vathorst. We zijn erg enthousiast over de samenwerkingen en resultaten! Lees er hier meer over.

“Het veelzijdige karakter van het woningbouwproject De Tuinen in de Amersfoortse gebiedsontwikkeling Vathorst is een van de mooiste aspecten van dit project.” Aan het woord is projectleider Dennis van den Enk van Nijhof Installatietechniek uit Broekland. Het bedrijf heeft een partnership met de Hengelose vestiging van Dura Vermeer en het was dan ook geen grote verrassing dat het meerjarige project in Amersfoort op de radar kwam. Het bedrijf realiseert alle werktuigbouwkundige installaties waaronder de warmtepompen, ventilatie en riolering.

“We zijn nu bezig met de laatste fase van dit deeltraject”, vertelt Dennis van der Enk. “De fases A,B,C en D en De Laakse Kroon (appartementen en woningen) zijn inmiddels afgerond. We hebben in dit kader al 130 woningen gerealiseerd. Nu zijn we actief op drie fronten op de velden 21, 22 en 23. Het gaat in totaliteit om 126 woningen. De woningen hebben een divers karakter. Het omvat, twee onder-een-kappers, rijtjeswoningen en be-bo-woningen. Die laatste categorie kennen een benedenwoningen met daarboven twee stapelwoningen. De woningen variëren qua prijsklasse tussen grofweg de vier en zeven ton. Je hebt het dus over het luxere segment. Alles is verkocht en naar ik heb begrepen verliep dat zeer spoedig.”

Vroegtijdig betrokken

Partnership bij Dura Vermeer impliceert ook dat de betrokken bedrijven in een vroeg stadium in de voorbereiding aanschuiven. Dennis van den Enk: “Dat vergemakkelijkt de engineering en ook kunnen we dan bouwkundig meedenken. In dit geval gold dat ook voor Boxum Installatiegroep die in dit project de elektrotechnische installaties verzorgt. Technisch is dit project goed te doen al heeft het een behoorlijk divers karakter. Warmtepompen hebben bijvoorbeeld ruimte nodig en omdat kopers een aantal opties hebben varieert het van woning tot woning. We hanteren in Vathorst een all-inone systeem inclusief boiler of een bi-block opstelling met de keuze uit een 200 of 300 liter boiler. Bij die laatste variant wordt deze veelal op zolder geplaatst. Ik schat in dat zo’n dertig procent van de nieuwe bewoners hiervoor heeft gekozen, met name in de twee-onder-een-kappers en de grotere rijen woningen. We plaatsen de pompen en boilers op zolder voor de kap erop komt. Dat bereist dus een nauwkeurige planning. En zo zijn er nog enkele aandachtspunten. Het project wijkt niet af van andere opdrachten en dat houdt ook in dat we wekelijks blijven sparren, ook tijdens de realisatie. In een tijd waar het accent, door leveringsuitdagingen, ligt op een gedetailleerde planning is dat ook pure noodzaak. Tot nu verloopt het project soepel, maar dat geeft geen garanties voor de komende periode. De markt is momenteel erg grillig. Bijvoorbeeld kampen de leveranciers van warmtepompen met enorme levertijden en onzekerheden. Daarop zullen we moeten anticiperen.

Specifiek vakmanschap

Een van de interessantste aspecten van deze opdracht is de installatie van het relatief hoge aantal specialistisch sanitair. Iets wat hoort bij de bouw van koopwoningen in het hogere segment. De kopers zijn via Dura Vermeer doorverwezen naar de showroom van sanitair specialist Plieger. Voor onze monteurs is die afwisseling erg prettig omdat je een beroep doet op hun specifieke vakmanschap. Je levert maatwerk in een seriematige projectbouwomgeving. We gaan zoals altijd voor het optimale eindresultaat.” Vooruit kijken Volgens Dennis van den Enk is de werkvoorraad voor het komende jaar hoopgevend. “Als alles volgens planning wordt uitgevoerd zitten we zo goed als vol volgend jaar. Wij zijn vrijwel volledig gericht op woningbouw en hebben daarnaast een aparte afdeling service en onderhoud. Wij genereren gemiddeld zeventig procent van onze omzet in de seriematige projecten en dertig procent in de luxe woningbouw. De markt is nog steeds positief gestemd, maar ook wij hebben geen glazen bol. Wat gebeurt er met de wereldeconomie, welke kant gaat de discussie rond PFAS en stikstofdiscussie op, wat is de ontwikkeling van de inkoopprijzen, stabiliseert de hypotheekrente? Vragen die niemand kan beantwoorden. Maar we zijn optimistisch gestemd”.