‘Ik vind het geweldig om mensen te zien groeien’

‘Ik vind het geweldig om mensen te zien groeien’

17  juni 2022

Dit jaar bestaat de Nijhof Groep (Nijhof installatietechniek, Willemsen installatie en Salland Installatieservice) 55 jaar. In plaats van een groot feest te geven introduceert het bedrijf een studiefonds voor kinderen van medewerkers. Daarnaast vernieuwt Nijhof haar opleidingstak. Eigenaar Angelique Nijhof over de rol van persoonlijke ontwikkeling binnen haar bedrijf.

Hoe is het idee voor een studiefonds ontstaan?

‘Ik kwam het tegen bij een ander bedrijf en wist meteen: dit wil ik bij Nijhof ook. Mijn man en ik verkennen met onze kinderen of en hoe zij het bedrijf op termijn willen overnemen. Voor het studiefonds hebben we een stichting opgericht, onze kinderen vormen het bestuur. Zo stoppen we op verschillende plekken zaadjes in de grond: we leveren een bijdrage aan de scholing, vorming en studie van kinderen van medewerkers en onze kinderen doen ervaring op binnen de Nijhof Groep.’

Daarnaast investeren jullie in de Salland Tech Academy, jullie eigen opleidingsbedrijf. Waarom?

‘Via de Salland Tech Academy bereiden we jongeren en zijinstromers voor op een baan in de installatietechniek. Dat wordt steeds belangrijker, mede omdat techniekonderwijs op scholen verdwijnt. Ik voel een verantwoordelijkheid om dat gat in te vullen, we willen technisch talent in deze regio de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen. Daarom hebben we een nieuw praktijklokaal gebouwd, precies in het midden van ons pand. De Salland Tech Academy vormt vanaf nu het hart van Nijhof.’

Beide initiatieven gaan over persoonlijke ontwikkeling.

‘Ik zeg weleens gekscherend dat ik last heb van het helperssyndroom. Ik vind het geweldig om mensen te zien groeien, daar krijg ik energie van. Nijhof is zoals zoveel bedrijven een verzameling mensen. Als we het bedrijf willen ontwikkelen, en dat willen we, moeten we het dáár zoeken. Bovendien helpen we medewerkers zo om hun eigen leven in de hand te nemen. Van iemand die zijn diploma haalt of in staat is om een huis te kopen krijg ik een kick. Ik wil dat de Nijhof Groep bij iedereen bekend komt te staan als een lerende organisatie.’

Je bent nu dertig jaar werkzaam bij het bedrijf, waarvan 23 jaar als directeur. Wanneer is deze ambitie ontstaan?

‘Ik was 21 jaar toen ik bij het bedrijf van mijn ouders ging werken, toen nog Jan Nijhof BV geheten. Tijdelijk, dacht ik. Ik had net mijn studie Commerciële Economie afgerond en beraadde me op mijn toekomst. Niet veel later gingen mijn ouders uit elkaar, wat onrust gaf. Ik ben de oudste dochter en voelde me verantwoordelijk voor het bedrijf. Ik dacht: als ik nu wegga klapt de tent in elkaar. Toen de rust eenmaal was wedergekeerd realiseerde ik me dat ik in het bedrijf was gerold. Terwijl dat mijn bedoeling helemaal niet was. Ik was ambitieus, wilde de wereld verkennen. Mijn moeder heeft later wel eens gezegd: “Je had er toch uit kunnen stappen?” Maar zo voelde ik dat niet. In plaats van iets anders te gaan doen besloot ik binnen het bedrijf op zoek te gaan naar uitdaging. Die vond ik rondom het thema persoonlijke ontwikkeling.’

Terwijl Nijhof van oudsher een vrij traditionele werkgever is. Was het ook een manier om je los te maken van je ouders, om je eigen draai te geven aan het bedrijf?

‘Dat weet ik wel zeker. Mijn vader was meer een uitvinder, mijn moeder zorgde ervoor dat de facturen de deur uitgingen zodat medewerkers betaald konden worden. Er was veel controle. Toen het bedrijf 40 jaar bestond hebben we de naam en het logo veranderd. Jan Nijhof BV werd Nijhof Installatietechniek. Terugkijkend is dat het moment waarop de ommekeer in gang is gezet. De boel is toen in beweging gekomen. Met Boerhof Projectinrichters, Mensink Bouwbedrijf en Uw Onderhoudspartner Lenferink zijn we een aantal jaar geleden gestart met Innovatiehub Salland. Hiermee willen we studenten en young professionals met interesse in projectmanagement en staffuncties behouden voor de regio en onze branche. Met de Salland Tech Academy richten we ons op de doeners. En nu is er het studiefonds, waarmee we toekomstige generaties ondersteunen.’

Welk persoonlijk verhaal springt eruit in je geheugen?

‘Er zijn veel mooie verhalen, maar dan noem ik onze medewerker Kivar Odeesh. Hij vluchtte als tiener voor de oorlog in Irak en belandde na omzwervingen in Hengelo. Hij heeft het vak van installatiemonteur bij ons geleerd en is helemaal op zijn plek bij Nijhof. Ik haal hem aan als voorbeeld, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen een kans krijgt, ongeacht wat dan ook. Momenteel denk ik na over de rol van vrouwen in ons bedrijf. Ik zou het ontzettend gaaf vinden als in de toekomst meer vrouwen voor de techniek kiezen. Vrouwen brengen andere kwaliteiten mee, meer zachtheid, wat leidt tot harmonie en uiteindelijk ook kwaliteit. De harde manier van leidinggeven is niet meer van deze tijd. Toen ik het bedrijf op achtentwintigjarige leeftijd overnam dacht ik nog dat het zo moest, inmiddels ben ik erachter dat juist zachtheid veel brengt. Daar probeer ik mezelf in te trainen.’

Waar droom je van?

‘Met Innovatiehub Salland hebben we ook Kansrijk Salland opgericht waarmee we kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hoop en verwacht ik veel van. Daarnaast droom ik dat ons praktijklokaal een levendige bedoening wordt, met een vaste docent en veel jongeren die enthousiast raken over de techniek. Ik hoop dat het hier nog bruisender wordt. En wat betreft de opvolging: het zou leuk zijn als een van mijn kinderen op termijn kansen ziet binnen Nijhof, maar het moet geen blok aan hun been worden. Ik gun mijn kinderen dat het vanaf dag één hun eigen pad is.’